+32 (0)65 67 16 00 contact@dragopaint.be Av. de l'Europe 42, Frameries, Belgique
  • fr
  • nl

NEWS

HomeTipsSchilderen, hoe maak je de juiste keuze?

Schilderen, hoe maak je de juiste keuze?

De verfmerken rivaliseren vandaag met vindingrijkheid om aan de consumenten een alsmaar
meer gevarieerd, groener, zuiniger, gebruiksvriendelijker assortiment te bieden … Het is zo
erg zelfs dat het moeilijk wordt om de juiste keuze te maken. Alvorens zich te lanceren moet
men een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

De keuze van de kleuren

Men moet uitkijken voor commerciële benamingen, niet altijd expliciet. Oordeel zelf: "Blauw
Cyclades", "Ivoor Zephir", "Périgord Noot", "Intens Nepal" … En dan komt er nog bij dat de
visuele indruk niet dezelfde zal zijn op een groot oppervlak, op een bepaalde ondergrond en
onder een bepaald licht als de kleurindicatoren op de potten.

Men moet gemiddeld een liter per 10 vierkante meter tellen.

Acryl, alkyd of groen ?

De rekken zijn voortaan gevuld met de zogeheten “emulsie"-verven (op basis van water),
zoals acryl, bijna zonder oplosmiddelen en dus milieuvriendelijker.
 

Acryl aan de kop

Het grootste deel van de verfmarkt bestaat uit acryl dat tal van voordelen biedt. In tegenstelling tot de glycerophthalic, is ze weinig vervuilend en vergeelt ze niet na verloop van tijd. Ze droogt snel, is geurloos en kan worden gereinigd met water.
 

De hybride alkyd

Voor diegenen die de glycéros betreuren, bestaat er op de markt een samenvatting van glycéros en acryl, met name de alkydverf. Ze heeft hetzelfde strak uiterlijk als een basis oplosmiddel terwijl ze minder vervuilend is. Ze is bekend voor haar goed rendement en haar eenvoudig onderhoud.
Ze behoudt evenwel een aantal nadelen van de verf op basis van oplosmiddelen: haar droogtijd in de kern gedurende enkele weken, en haar neiging tot vergelen. Wat de prijs betreft, is ze niet duurder dan acrylverf
 

De groenen : een must dat een prijs heeft

De ecologische of natuurlijke verven zijn van goede kwaliteit en zoals acryl, geschikt voor alle ruimtes. Ze bieden veel voordelen, niet alleen voor het milieu en de gezondheid. Ze zijn esthetisch en hebben een goede dekking. Probleem: men vindt ze minder vaak in de handel en zijn duurder.
 

Grondverf of monolaag ?

Een grondverf afhankelijk van de ondergrond

De voorbereiding zal niet dezelfde zijn voor hout, pleister of oude verf, maar deze is onvermijdelijk. Het gaat erom de gaten en de scheuren te dichten en indien nodig een gladmakende enduit aan te brengen, gevolgd door een grondverf want in functie van de afwerking van de verf kunnen de gebreken van een muur opduiken.

Voor de bereiding van een muur in pleister bijvoorbeeld, moet men een grondfixeermiddel aanbrengen om de muur te verharden en een betere hechting te geven aan de verf. Een primer is meestal goedkoper en laat vervolgens toe om minder verf te gebruiken, om te werken met vloeibaarheid.

Kijk uit voor monolaagverven

Het principe van de zogeheten monolaagverven is lovenswaardig, de resultaten evenwel minder. Voor een donkere verf, lijkt het moeilijk de gewenste ondoorzichtigheid te krijgen met één enkele laag. Niettemin om een muur in het wit te verven, indien een witte grondverf is aangebracht, kan één enkele laag voldoende zijn.

Dit zal ook afhangen van de ondergrond. Dus op pleister, dat poreus is, kan het noodzakelijk blijken om drie lagen verf aan te brengen. Behalve in het geval van wit op wit en een goede voorbereide muur, is het beter om voldoende verf te voorzien om minstens twee lagen aan te brengen.

 

Mat, glanzend of satijn ?

Matte afwerking : trendy maar voorbehouden aan kalme ruimtes

De matte afwerking bedekt perfect de kleine gebreken van een muur. Ze wordt thans geprezen voor haar krijtachtig effect en soberheid, daarnaast zijn de matte verven over het algemeen goedkoper dan satijn en glanzend.

Opgelet evenwel, acryl matte verf, de meest voorkomende, is wasbaar maar niet reinigbaar. Dat betekent dat men er met een spons en een klein beetje water kan overgaan, maar het is uitgesloten om erop te wrijven en zeker niet met een wasmiddel, dat sporen kan achterlaten. Dus niet aanbevolen voor gangen, de keuken, de badkamer en de kinderkamers. Het is de verf bij uitstek voor plafonds en slaapkamers voor volwassenen.

 

Satijn afwerking : voor alle ruimtes !

De satijnverf staat aan de kop van de verkoop in Frankrijk, en de reden hiervoor is dat ze zich goed aanpast aan elke ruimte. Visueel gezien reflecteert ze het licht, maar zoals de matte verf, heeft ze ook een goede dekking. Wasbaar en reinigbaar, de satijnverf is eenvoudig van onderhoud met zeep.

Ze is voornamelijk geschikt voor de woonkamer, de gangen, de ingang en de kinderkamers. Toch moet men een gevoel van beweging hebben om ze zonder sporen van penseeltrekken aan te brengen. Genoteerd zij dat de zogeheten “multi ondergrond”-verven, die aangepast zijn aan alle ruimtes, in feite satijnverven zijn en waarvoor zeker geen prijs moet worden betaald.

 

Glanzende afwerking : vooral waterkamers

De glanzende afwerking is voorbehouden voor onberispelijke muren want zij doet alle details tot zijn recht komen. Omdat ze het licht reflecteert en de ruimte vergroot, is ze vooral aanbevolen voor  badkamers, temeer omdat ze bestendig en reinigbaar is.

Men kan ook overwegen om ze toe te passen op een muur van een andere ruimte om ze te belichten. Voor een perfecte afwerking, moet worden overwogen om drie tot vier lagen aan te brengen!

 

Borstel, rol of verfspuit ?

De borstel : voor klein nauwkeurig werk

De borstel wordt aanbevolen voor het verven van kleine oppervlakken, er bestaan ronde en platte borstels in functie van de ondergrond en de verf. De varkenshaarborstels duren langer dan deze in synthetisch haar, en ze houden beter de verf.
Let op, als een borstel te weinig haar bevat, dan is hij van slechte kwaliteit. Om het verlies van haar te vemijden, raden we u aan om voor het eerste gebruik rond de borstel een zelfklevende papierenstrip aan te brengen, om de meest kwetsbare haren te verwijderen.
 

De rol : voor grote oppervlakken

De keuze maken van de rol, is vooral een kwestie van oppervlakte: men verft drie keer sneller dan met een borstel. Maar net als bij een borstel, moet men zijn rol kiezen in functie van de verf en de oppervlakte.
In schuim of vezelpolyamide voor acrylverf of “anti-druppels” voor plafonds bijvoorbeeld.

De verfspuit : voor alle oppervlakken maar met techniek

De verfspuit wordt nog weinig gebruikt om thuis te verven. Enerzijds moet men investeren in het  materieel en anderzijds moet men de techniek onder de knie hebben.
Het pistool verstuift de verf overal (het verbruikt meer dan een borstel of een rol), men moet dus goed de meubels en de grond beschermen. Het bespaart tijd en verf op uniforme wijze op voorwaarde dat men de straal beheerst en dat men constant het pistool verplaatst.
Voor muren en plafonds, de voorkeur geven aan luchtpistolen, ze zijn sneller en efficiënter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *